NDB Dartbond

de-ndb-dart-bondWist je dat ook Nederland een eigen dartbond kent? De Nederlandse Darts Bond bestaat al sinds 1976. Wat begon in het klein, is inmiddels uitgegroeid tot een organisatie die uit meerdere afdelingen, verspreid door heel Nederland opereert. In de loop de jaren kwamen er ook plaatselijke, onafhankelijke bonden bij. In 1989 werd besloten om de Nederlandse Darts Federatie op te richten. Het voordeel van deze federatie is dat verschillende afdelingen zelfstandig lid kunnen zijn van de organisatie. Deze stap moest ervoor zorgen dat het afgelopen zou zijn met de grote verdeeldheid in deze sport. Destijds begon de federatie met 12 lidorganisaties. Samen hadden zo zo’n 7.000 leden. Tegenwoordig zijn er zo’n 25 lidorganisaties, met een ledental dat boven de 33.000 ligt. De NDB Dartbond heeft in de loop der jaren dus een flinke groei meegemaakt.

De organisatie

Een organisatie zoals de NDB Dartbond moet natuurlijk goed georganiseerd worden. Dat is gelukkig ook het geval, er is namelijk een bestuur en een bondskantoor. Daarnaast zijn er tal van vrijwilligers en een aantal commissies. Twee keer per jaar vindt er een Algemene Ledenvergadering plaats. Tijdens deze vergadering wordt er onder andere nagedacht over het beleid voor de komende jaren.

Competities en toernooien

De NDB Dartbond doet meer dan alleen vergaderen. Er worden ook twee competities georganiseerd, de SuperLeague en LaCo. Verder zorgt de NDB voor de organisatie van nationale en internationale evenementen, zoals het Dutch Open Darts. Ook de organisatie van Jeugd Team Kampioenschappen, beker- en divisiekampioenschappen is bij de NDB in goede handen.

World Darts Federation

De NDB is een organisatie die niet op zichzelf staat. Het is een onderdeel van de World Darts Federation. De World Darts Federation bestaat uit maar liefst 62 bonden, vanuit de hele wereld. De NDB is wel een groot afdelingshoofd binnen de World Darts Federation. Alleen de Engelse Dartbond is groter namelijk.